Att jobba med IT

Funderar du på att skaffa ett jobb inom IT eller är osäker på vilken inriktning som passar dig bäst?

Vem kan börja jobba inom IT

Då är du långt ifrån ensam. IT är, i sin bredd, fortfarande den snabbast växande industrin världen över och marknaden fullkomligt skriker efter kompetens inom en rad olika IT områden.

Sverige är ett väldigt teknologiskt intresserat land och detta har visat sig genom åren då utbudet av utbildningar, kurser och certifieringar inom Data & IT varit väldigt omfattande.

Men vart börjar man, vem kan börja jobba inom IT och hur går man till väga? Detta är vad vi kommer gå igenom på denna sajt och förhoppningsvis vägleda dig till din nya karriär.

Att jobba med IT

Vem kan börja jobba inom IT?

Detta är egentligen en omöjlig fråga att svara på då begreppet ”IT” inte bara är brett i form av olika inriktningar, utan även har en gigantisk svårighetstrappa från superenkla arbetsuppgifter upp till otroligt komplexa.

Men sanningen är att det finns något inom IT för alla, vare sig du är i dina tidiga tonår eller närmar dig pension.

Vem kan jobba inom IT

Optimalt är givetvis att du har grundläggande kunskaper inom ämnet. Om du vid 60 års ålder aldrig rört en dator i hela ditt liv, inte ens för att betala räkningarna, så kommer du tyvärr inte ha samma goda förutsättningar som en 18 årig student som vuxit upp med en laptop i knät sedan barnsben.

Detta betyder givetvis inte att du inte skall försöka om intresset finns där, men något vi måste klargöra är att även om efterfrågan är hög av anställda inom IT så är också konkurrensen om jobb hög, speciellt på de lägre nivåerna.

När man säger ”IT” så vandrar tankarna i otroligt många olika riktningar. Vissa associerar IT med jobb som programmerare, nätverkstekniker och utvecklare medan andra associerar det med webbutveckling, apputveckling eller kanske telefoni.

Inget av detta är fel i sig men faktum är att IT är så otroligt brett att det är svårt att definiera i en mening. Det finns en uppsjö av inriktningar och givetvis också arbete med olika svårighetsgrad inom dessa inriktningar.

Enklaste och inkörsporten inom de flesta inriktningar brukar oftast vara på kundtjänst eller helpdesknivå, där du agerar som support till kunder eller internt på ett företag inom din valda inriktning, eller på en så kallad ’junior’ position där du arbetar som lärling.

Men vilken inriktning är rätt för dig? Det är oftast här de flesta nyfikna börjar famla i mörkret.

Om du senaste åren någonsin tittat på jobbannonser så domineras fälten oftast av IT-tjänster av olika slag. Termerna och kompetenserna som söks kan se ut som ett helt annat språk än svenska och avskräcka många. Vad är egentligen en .NET utvecklare, Javaexpert och Full stack Developer?

SEO-specialist

Hur blir man growth hacker? Vad är en SEO-specialist? Hur jobbar man i C++?

Olika inriktningar inom IT

Vi behöver nog inte upprepa hur brett begreppet ”IT” är och får att hålla denna artikel på en läsbar nivå kommer vi inte gå igenom vartenda litet hörn av branschen och måla upp exakta arbetsuppgifter för varje position.

Vi kommer här nedan titta på de större grupperingar och några av de mest attraktiva inriktningarna inom dessa områden. Notera, samlingsnamn och dylikt förändras ofta i branschen och kan med säkerhet klassas som utdaterade inom ett par år.

Programmerare

Programmerare

Kanske det mest kända ”yrket” inom Data och IT idag, även om själva namnet i sig kräver mer definition för att kunna identifiera vad en programmerare faktiskt gör. I grund och botten är en programmerare en typ av tekniker som jobbar med att analysera, modifiera och utveckla program inom data.

I praktiken är en programmerare någon som med hjälp av kod skapar en process som har en uppgift att utföra och sedan ser till att denna fungerar korrekt (otroligt förenklat). Koden som programmerare använder sig av är en implementation av instruktioner i ett så kallat ”kodspråk” som i rätt sekvens utför olika handlingar.

Programmerare är ett samlingsbegrepp för de som jobbar med detta i olika former. För att identifiera vilken typ av programmerare någon är så tittar man oftast på vilket kodspråk de arbetar i.

Java

JavaJava är det ”mest populära” (en term du inte ska ta allt för seriöst) programmeringsspråket och används för att bygga applikationer på ’serversidan’ såväl som spel och mobilappar.

Java är grundstenen i utveckling av Androidappar vilket har på senare ord gjort att kodspråket växt i popularitet.

Java är det mest efterfrågade programmeringsspråket på marknaden idag och skall inte förväxlas med ”Javascript” som beskrivs nedan.

Javascript

JavascriptNamnet antyder att språket är en variation av Java men faktum är att de inte är direkt relaterade på något sätt.

JavaScript är ett språk som tillåter användarna att lägga till interaktiva element på webbsidor och är ett bra språk att lära sig om du väljer en inriktning mot webbutveckling.

Python

PythonEtt av det mest mångsidiga kodspråken och ett av det enklaste kodspråken att lära sig tack vare sin enkelhet. Pythons popularitet har ökat tack vare Googles satsning på språket de senaste 10 åren. Python används till allt från webbapplikationer till komplicerade analyseringsprogram.

De flesta programmeringsjobb ute på marknaden idag kräver eller önskar kunskap inom Python.

Ruby

RubyVäldigt vanligt kodspråk inom webbapplikationer och populärt för sin enkelhet att lära sig då språkets struktur är väldigt simpel.

Ruby (även kallat ’Ruby on Rails’) är ett väldigt efterfrågat programspråk.

PHP

PHPPHP är ett så kallat Serverscriptspråk och används för att skapa mer avancerade funktioner på webbsidor. PHP är ett de mest använda språken idag och är också stommen i superpopulära CMSsystemet WordPress.

PHP är klassat som väldigt enkelt att lära sig och eftersom det är opensource finns det väldigt mycket färdiga moduler att hämta hem från forum och andra platser på nätet som förenklar ditt arbete.

Arbetsmarknaden har väldigt hög efterfrågan på PHP-kunniga.

SQL

SQLSQL (uttalas med svenska bokstäver eller kallas ibland ”Sequel”) är ett Databasspråk som låter dig kommunicera med databasen för att hämta eller modifiera den.

Ur ett yrkesperspektiv så är SQL inget som används enskild utan implementeras tillsammans med t.ex. en databashanterare som mySQL.

C och C++

C och C++C är ett av de äldsta programmeringsspråken och har varit grundstommen för programmerare sedan 70-talet.

Det var ursprunligen skapat för att skriva UNIX program men idag används språket för att skapa applikationer på nästan alla plattformar.

C++ är ett nyare språk som grundade sig i samma kod som C, men har utvecklats för att göra kodningen enklare, effektivare och ge fler möjligheter.

Givetvis finns det fler språk där ute, några mer eller mindre populära och efterfrågade, men dessa är de mest använda och grundläggande programmeringsspråken som marknaden eftersöker och som kan hjälpa dig att identifiera vad en arbetsgivare är ute efter.

Om du är intresserad av att bli programmerare så tycker vi att du skall fördjupa dig i något av ovan nämnda kodspråk för att sedan bilda dig en uppfattning om vilket eller vilka du själv är mest intressanta.

Att specialisera sig inom ett språk är givetvis bra, men eftersom kodspråk, precis som ’riktiga’ språk, ofta är relaterade till varandra och följer någon form av liknande struktur, så finns möjligheterna för dig att enkelt lära dig flera typer av språk gratis på nätet eller via organiserade utbildningar.

Webbutvecklare

Webbutvecklare

Du har utan tvekan hört talas om yrket webbutvecklare. Sedan internets uppkomst och popularisering har flertalet yrkesgrupper vuxit fram och en av dem som utan tvekan har blivit mest efterfrågad och tillsatt är just Webbutvecklare.

Som webbutvecklare är ditt jobb att presentera din kunds produkt eller service till en bred publik i form av kreativa, attraktiva och funktionella webbsidor.

När man bygger webbsidor, plattformar och webbapplikationer behövs det oftast fler än ett programmeringsspråk och kunskapsområden för att kunna bygga en komplett produkt. De mest grundläggande programmeringsspråken inom webbutveckling är HTML och CSS. Dessa är grundstommen av alla webbsidor ute på nätet.

HTML

HTML står för ’Hypertext Link Markup Language’HTML står för ’Hypertext Link Markup Language’ och ger dig möjligheten att koda och bygga webbsidor som kan publiceras på internet.

HTML är ett av de enklaste kodspråken att lära sig, men också ett av de mest kraftfulla då möjligheterna med HTML är nästintill oändliga.

Definitionen av HTML finns i namnet.

”Hypertext” är metoden du använder för att röra dig omkring på webben genom att klicka på dedikerade länkar som kallas för ”Hyperlinks”. ”Markup” är i sin tur vad HTML är byggt på, i detta fall är det taggar (<>) och texten inuti dem som ger accent och stil till texten (fetstil, kursiv t.ex.)

När en webbsida är färdigbyggd i HTML sparas denna text som en fil och kopplas till en URL och denna fil kan sedan nås genom att använda en så kallad ”browser” (internet explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome m.fl.). Sidan visas enligt den struktur den är byggd i HTML.

CSS

Vad är då CSS? För att förklara detta enkelt kan man säga såhär: HTML är själva strukturen till webbsidan, i denna kod programmeras webbsidans grundläggande funktioner, vart text, knappar, bilder och länkar skall finnas. Men HTML är ganska grått och trist och att bygga en webbsida i endast HTML är varken optimalt eller möjligt att jämföras med andra sidor på nätet.

Här kommer CSS in

CSS står för Cascading Style SheetsCSS står för Cascading Style Sheets, och som man kan klura ut i namnet är CSS ett så kallat ”Style Language”. Om HTML används för att strukturera upp webbsidan så är CSS det som används för att formatera detta innehåll och sätta färg, form och andra effekter på innehållet. Det kan handla om textstil, färg, linjer och marginaler, positioner och bilder. Tänk dig att du ska bygga ett hus. HTML är då grundstommen med det absolut minimum nödvändigt för att huset skall stå på marken och inte rasa ihop, medan CSS är det fina taket, fasaden, inredningen och golvet som läggs till för att huset skall bli fint och beboeligt.

CSS och HTML ser väldigt likt ut, och strukturellt är språken även där snarlika vilket gör att de båda är enkla att lära sig tillsammans även för den kompletta nybörjaren. Utöver HTML och CSS blir webbutvecklarens kunskaper mer och mer övergripande idag. Att bara kunna koda i dessa två språk kan ge dig möjligheten att på hobbynivå bygga vackra hemsidor, eller kanske jobba på frilansnivå med att bygga sajter till småföretagare, föreningar och bekanta.

Men för att bli en komplett webbutvecklare bör dessa kunskaper kombineras med ett par av de tidigare nämnda programmeringsspråken. JavaScript, Python, PHP och Ruby är de vanligaste kompletterande språken till HTML och CSS, och även om de inte behövs bemästras så är grundläggande kunskaper i dem alla viktiga och gör att du kan lösa de flesta problem du kan och kommer stöta på i din karriär. Givetvis kommer även ditt CV vara otroligt attraktivt om du kan visa en bredd i dina kunskaper, och chansen att få ett välbetalt jobb i branschen ökar.

CMS

CMS står för content management system

Vad är ett CMS?

CMS står för content management system och är en applikation som ger stöd för skapande och modifikation av digitalt innehåll på nätet. Det man pratar om mest är givetvis CMS för webbsidor, där WordPress är ledande.

WordPress är ett enkelt CMS som gör det möjligt för vem som helst med några knapptryck att skapa en webbsida för sitt företag, blogg, förening eller annat. Man installerar WordPress i sitt webbhotell och kan sedan logga in i systemet och börja använda det direkt. Välj ett tema, ladda upp bilder och fyll din webbsida med text, och du är färdig!

Att bekanta sig med WordPress är nödvändigt för alla som vill jobba inom webbutveckling

Att bekanta sig med WordPress är nödvändigt för alla som vill jobba inom webbutveckling, SEO eller annat på webben, då hela 28% av hela internets webbsidor idag har WordPress som CMS system, och hela 59% av alla webbsidor med CMS är just WordPress.

Vill du bli expert så är WordPressutvecklare något som definitivt eftersöks på marknaden och genom att specialisera dig inom WordPress så har du heller inga problem med att jobba som frilansare och därigenom kunna sälja webbsidor och andra tjänster till företag.

Andra noterbara CMSsystem är Joomla, Drupal och Magento.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *